Een goed functionerend ventilatiesysteem op de werkplek voorkomt klachten en is goed voor de productiviteit.

 

Een goed functionerend ventilatiesysteem op de werkplek is belangrijk voor het comfort van de personen die er, vaak lange tijd achtereen, verblijven. Te weinig verse lucht kan het energiepeil en de concentratie negatief beïnvloeden en komt de productiviteit niet ten goede. Als een ventilatiesysteem zeer slecht of helemaal niet functioneert kan dit zelfs nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Ventilatie is het bekende woord voor ‘luchtverversing’, wat eigenlijk de lading veel beter dekt. Ventileren betekent namelijk niet meer (en minder) dan het verversen van de lucht. Dat is nodig omdat vrijwel alle levende organismen zuurstof verbruiken en deze uit de omgevingslucht halen, na het verbruik van de zuurstof geven we onze afvalproducten terug aan de omgeving door simpelweg uit te ademen. Ventilatie zorgt voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van afvalstoffen. Lees hier de uitgebreide toelichting over het belang van ventilatie.

Energierekening
Naast de fysieke klachten die op kunnen treden bij een slecht werkend ventilatiesysteem zijn er ook gevolgen voor de energierekening. Een slecht functionerend ventilatiesysteem verbruikt namelijk veel meer energie dan nodig en dat kost onnodig meer geld. Werkt het systeem wel naar behoren kan het zelfs een besparing opleveren, een goed werkende ventilatie draagt namelijk bij aan een efficiënte werking van een verwarmingssysteem!

Verspreiding van virussen
Het is al jaren bekend en vele malen door wetenschappelijk onderzoek bewezen maar de coronacrisis heeft ons allemaal sterk bewust gemaakt van het belang van goede ventilatie. De verspreiding van virussen kan door goede ventilatie zelfs voor een groot deel een halt toegeroepen worden! Een goed werkend systeem kan dus écht het verschil maken voor u en uw medegebruikers van een pand als er een virus rondwaart. Meer informatie over ventilatie en het coronavirus leest u hier.

Renoveren of vervangen?
Het is niet altijd nodig een bestaand systeem compleet te vernieuwen, soms kan een goede onderhoudsbeurt al dan niet gecombineerd met een kwaliteitsonderzoek al een heleboel oplossen. Indien een systeem dusdanig verouderd is dat het niet meer aan de huidige eisen voldoet is een nieuw systeem nodig. Een investering in vele opzichten maar altijd maatwerk dat geheel afgestemd wordt op de eisen van gebruikers en pand. Zo is een gezond binnenklimaat weer jaren gegarandeerd!

Neem gerust contact op met ons voor een vrijblijvende kennismaking!